Interview met Merel Niemantsverdriet, medewerker Interventieteam bij Veilig Thuis West-Brabant
Even voorstellen
Merel, een toegewijde professional van 30 jaar, heeft al zeven jaar ervaring binnen het interventieteam van Veilig Thuis WestBrabant. Haar werk strekt zich uit over twee teams: ze werkt 20 uur per week voor het interventieteam en nog eens 16 uur per week voor het maatschappelijk werk bij Wij zijn Traverse Groep. Haar werkgebied omvat Bergen op Zoom, Breda en tussenliggende gemeenten. Waar ze haar tijd verdeelt tussen het maatschappelijk werk op maandag en woensdag en het Interventieteam op dinsdag en donderdag.
Interventieteam
Het interventieteam waar Merel deel van uitmaakt, is multi-organisatorisch samengesteld en omvat professionals met diverse achtergronden, zoals Veilig Thuis, Safegroup, Novadic Kentron, MEE WestBrabant, GGZ Breburg, GGZ West-NoordBrabant en het IMW. Hun hoofddoel is om gezinssystemen te ondersteunen die vastlopen en waar sprake is van onveiligheid, zoals bij huiselijk geweld, kindermishandeling of intiem terreur. Ze komen in actie wanneer er meerdere meldingen zijn gemaakt en er al verschillende hulpverleningstrajecten zijn geprobeerd. Hun taak is om de veiligheid te vergroten door maatwerk te leveren, vaak in samenwerking met andere zorginstanties en het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Passie voor het Werk
“Geen enkele dag is hetzelfde, en elke kleine stap voorwaarts voelt als een stap naar verbetering.” Merels carrière in deze rol begon toen ze stage liep bij het maatschappelijk werk. Destijds was deze functie nog nieuw, maar haar interesse was direct gewekt. Na haar studie kreeg ze de kans om bij het interventieteam te werken, waar ze de stevige basis van het team en het sterke ondersteuningssysteem waardeerde. Wat ze het leukst vindt aan haar werk is de dynamiek ervan.
Verantwoordelijkheden en Successen
“Het is mijn taak om samen met het gezin en andere partners te werken aan het doorbreken van patronen en het boeken van vooruitgang.” Merels dagelijkse verantwoordelijkheden omvatten het werken met gezinnen om de veiligheid te vergroten. Dit kan betekenen dat ze intensief samenwerken met het gezin en andere partners om patronen te doorbreken en stap voor stap vooruitgang te boeken. Een specifiek succesverhaal dat haar bijgebleven is, gaat over een gezin met een inwonende zoon die worstelde met verslaving en psychoses. Door intensieve begeleiding en samenwerking met het gezin en andere zorgverleners, hebben ze uiteindelijk kunnen helpen bij de overgang van de zoon naar zijn eigen woning, waardoor de situatie thuis stabiliseerde.
Persoonlijke groei en leermomenten
Dit werk heeft Merel persoonlijk gevormd door haar minder naïef te maken en haar te laten groeien in zelfvertrouwen. Ze heeft geleerd om stevig in haar schoenen te staan en te vertrouwen op haar vermogen om mensen te helpen, zelfs als het moeilijk is. Een belangrijk leermoment was om te begrijpen dat ambivalente reacties van cliënten soms voortkomen uit een pijnpunt dat aangepakt moet worden.
Essentiële Vaardigheden
Voor anderen die overwegen om in deze rol te stappen, raadt Merel aan om samenwerking te omarmen, open te staan voor het leren van anderen en goed voor zichzelf te zorgen. Essentiële vaardigheden voor succes in dit werk zijn lef, doorzettingsvermogen, humor, empathie en duidelijke communicatie.
Gerelateerd
Ervaringsverhalen
Interventieteam cliënt aan het woord
Wat was voor jou de meerwaarde van het Interventieteam? "Het Interventieteam was mijn grote steun. Ze waren altijd bereikbaar, ook telefonisch. Dat gaf mij een gevoel van vertrouwen, omdat ik wist dat ik altijd op hen kon rekenen. Soms vond ik ze wel wat te...