Ervaringsdeskundigen ontvangen 2e certificaat!

Gisterenmiddag ontvingen vijf ervaringsdeskundigen en twee mentoren van het project ‘De cirkel is rond’ hun 2e certificaat Ervaringsdeskundigheid. Met het afronden van deze 2e training start een nieuw pilotjaar van het project ‘De cirkel is rond’, waarbij betaalde ervaringsdeskundigen worden ingezet op het gebied van huiselijk geweld.

Overhandigen certificaten
Tijdens een lunchbijeenkomst werden, in aanwezigheid van een afgevaardigde vanuit de gemeente en professionals, de certificaten overhandigd door opleider Marjo Boer (LVSC-geregistreerd supervisor en opleider). Zij heeft de ervaringsdeskundigen middels een incompany training opgeleid. Persoonlijke ervaring wordt namelijk pas ervaringskennis als deze kan worden gedeeld, geanalyseerd, gereflecteerd en gekoppeld kan worden aan theorie.

Succesvol
Het project ‘De cirkel is rond’ is in januari 2018 gestart en inmiddels zijn de ervaringsdeskundigen betrokken bij 40 casussen. Met hun inzet, op basis van eigen ervaringen, kunnen zij cliënten handvaten geven om te leren omgaan met de situatie. Ervaringsdeskundigen spelen een belangrijke rol in cliëntondersteuning richting het stappen uit onveilige (gezins)situaties.

“In de samenwerking met professionals zit een enorme kracht”
Marjo de Keijzer, projectleider: “De inzet van ervaringsdeskundigen kon niet anders dan een verschil gaan maken. Ik zie, hoor en ervaar de mooie bijdrage die zij leveren aan het werk van Veilig Thuis en Juzt Safegroup. De inzet van ervaringsdeskundigheid daagt uit om op een nieuwe manier over het werk na te denken. In de samenwerking met professionals zit een enorme kracht; verschillende achtergronden, maar samen een enorme affiniteit voor cliënten in complexe, onveilige, huiselijk geweld situaties.”

Over het project ‘De cirkel is rond’
In januari 2018 is het project ervaringsdeskundigheid bij (ernstig en structureel) Huiselijk Geweld in
de regio West-Brabant gestart. Het gaat om een samenwerkingsproject van Veilig Thuis West-
Brabant (Interventieteam) en Safegroup/Juzt (team Ambulant Wonen). Ervaringsdeskundigen, die de
ervaring van cliënt hebben en dit kunnen overstijgen, zijn van groot belang in cliëntondersteuning. Zij kunnen bijdragen aan vermindering van het stigma en kunnen het perspectief en de belevingswereld van de cliënt voor de professionals duiden.