De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) constateert in een nieuw onderzoek dat er nog steeds te veel en te lange wachttijden zijn bij de 25 regio’s van Veilig Thuis.

Veilig Thuis West-Brabant behoorde tot één van de drie Veilig Thuis organisaties die door de inspectie is onderzocht. De inspectie heeft richting ons vertrouwen uitgesproken in de positieve lijn die we als organisatie doormaken en zij hebben daarom besloten om het onderzoek naar onze Veilig Thuis organisatie te sluiten.

Desondanks hebben we als Veilig Thuis West-Brabant nog te maken met wachttijden. Wij ervaren deze onwenselijke situatie dagelijks, zowel in contact met gezinnen als met melders. We delen de zorgen over de impact van wachttijden op de veiligheid van gezinnen en huishoudens en nemen de bevindingen van de Inspectie zeer serieus. Het waarborgen van de veiligheid van kwetsbare kinderen en volwassenen staat bij ons altijd voorop. In situaties van acute onveiligheid ondernemen we direct actie.

Oorzaken

We zien wachttijden oplopen door onder andere een forse toename en complexiteit van meldingen, bezuinigingen, krapte op de arbeidsmarkt en een tekort aan deskundige en beschikbare hulpverlening om de zorg aan over te dragen. Grote problemen waar niet alleen wij, maar meer organisaties in Nederland mee te maken hebben. Dat het anders moet is duidelijk. Veilig Thuis is intensief betrokken bij de landelijke programma’s Hervormingsagenda Jeugd, Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming en bij het Landelijk Netwerk Zorg & Straf. 

Verbetermaatregelen

Als Veilig Thuis zetten we de ingezette koers voort. Nu we interne verbeteringen hebben gerealiseerd, ontstaat er meer ruimte om de samenwerking met onze partners te versterken. Samen willen we huiselijk geweld en kindermishandeling voorkomen en stoppen. We blijven investeren in de expertise van onze medewerkers, blijven verbeteren en samenwerken om knelpunten aan te pakken en een veilige thuissituatie voor iedereen te waarborgen.

 

Gerelateerd

Nieuwsberichten

Geweld in huiselijke kring

Geweld in huiselijke kring

Den Haag, 26 augustus 2024 – Huiselijk geweld, zoals kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling, komt in alle lagen van de bevolking voor. Vaak wordt het doorgegeven van generatie op generatie: van de gemelde gezinnen bij Veilig Thuis heeft 46...

Lees meer
Medewerker Interventieteam

Medewerker Interventieteam

Interview met Merel Niemantsverdriet, medewerker Interventieteam bij Veilig Thuis West-Brabant Even voorstellen Merel, een toegewijde professional van 30 jaar, heeft al zeven jaar ervaring binnen het interventieteam van Veilig Thuis WestBrabant. Haar werk strekt zich...

Lees meer
Samen op in acuut

Samen op in acuut

Veilig Thuis West-Brabant, de politie, het Openbaar Ministerie (OM), reclassering (3RO), Slachtofferhulp en de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) bundelen hun krachten om de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling te verbeteren door vroegtijdige...

Lees meer
Heb je zorgen? Bel Veilig Thuis: 0800-2000 Sluit deze website