Over Veilig Thuis West-Brabant
Veilig Thuis biedt advies en ondersteuning bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Je kunt bij ons terecht als je zorgen hebt of je zorgen maakt over iemand anders, ook als professional. Of je nu twijfels hebt of zeker weet dat er iets mis is, het delen van je zorgen is een belangrijke eerste stap.
Wat wij doen?
Veilig Thuis is er voor iedereen – kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen – , die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling. Veilig Thuis geeft advies en biedt ondersteuning, zowel aan slachtoffers, omstanders als professionals. Veilig Thuis doorbreekt onveilige situaties, zorgt voor afstemming tussen samenwerkingspartners en zet mensen in beweging. Veilig Thuis biedt perspectief op een betere situatie waardoor mensen weer toekomst hebben.
Onze wettelijk taken
- Advies geven.
- Meldingen in ontvangst nemen.
- Onderzoek doen of er daadwerkelijk sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling.
- Zo nodig vervolgstappen in gang zetten in de vorm van overdragen naar vrijwillige hulp, de Raad voor de Kinderbescherming informeren en/of melding doen bij de politie
- Terugkoppelen aan de melder.
Onze diensten
Veilig thuis heeft haar wettelijke taken uitgewerkt in acht diensten:
- Meldingen
- Advies en ondersteuning
- Veiligheidsbeoordeling
- Overdracht na Veiligheidsbeoordeling
- Voorwaarden en vervolg
- Onderzoek
- Overdracht
- Monitoren
Tijdelijk huisverbod
Vanaf 2015 voert Veilig Thuis de maatregel Tijdelijk Huisverbod uit. Dat betekent dat een pleger van huiselijk geweld tien dagen zijn of haar woning niet in mag. Hij of zij mag dan ook geen contact met partner of kinderen opnemen.
Dit is een afkoelingsperiode, om verdere escalatie te voorkomen. In de tussentijd kan de hulpverlening op gang komen. Het tijdelijk huisverbod is een zware maatregel. Het is een beschikking en de burgemeester moet deze bekrachtigen.
Onze werkwijze
Slachtoffers, omstanders en professionals kunnen (telefonisch) contact opnemen met Veilig Thuis als zij een vermoeden hebben van kindermishandeling en/of huiselijk geweld. Professionals zijn verplicht te werken met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis kijkt samen met de beller wat er aan de hand is en wat de beller zelf kan doen. Is dit niet mogelijk of is de situatie te complex of ernstig? Dan kan de beller een melding doen.
Veilig Thuis schat van elke melding die binnenkomt eerst de aard en de ernst van de melding in. Op basis van deze veiligheidsbeoordeling besluiten zij of een vervolg traject door Veilig Thuis nodig is, of dat ze de melding doorsturen naar een lokale hulpverlener, die dan aan de slag gaat met de betrokkenen. Ook kijken ze of er al een hulpverlener betrokken is bij het gezin. Als dat het geval is, kijkt Veilig Thuis, samen met de hulpverlener, of deze de melding mee kan nemen in zijn traject, en of ondersteuning van Veilig Thuis hierbij nodig is.
Waar de belangen van kinderen ten aanzien van hun recht op veiligheid niet parallel lopen met de belangen van volwassenen, laat Veilig Thuis de belangen van kinderen voorgaan.
De melder wordt altijd geïnformeerd over hoe de melding wordt opgepakt. Als de melding leidt tot een vervolg traject door Veilig Thuis, geeft Veilig Thuis altijd aan het eind van het traject een terugkoppeling.
Samenwerking
Waar wij voor staan?
Visie
We zorgen dat onze cliënten en direct betrokkenen weer regie op hun eigen leven kunnen voeren.
Missie
We ondersteunen en activeren mensen die tijdelijk of langdurig hulp nodig hebben om de regie op hun leven te voeren. Het gaat zowel om mensen die dak- en thuisloos zijn of dreigen te raken als om volwassenen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld.
Samen met direct betrokkenen doorbreken we onveilige en kwetsbare situaties, zodat mensen weer hoop en perspectief krijgen.
We vertrouwen op het herstellend vermogen van mensen. Met open vizier werken we samen aan eigen regie en autonomie, zodat mensen naar eigen vermogen kunnen deelnemen aan de samenleving.
Onze kernwaarden
Voorlichting en training
Wij geven beperkt voorlichting aan professionals over wat onze organisatie doet en wat professionals van ons mogen verwachten. Daarnaast geven wij op verzoek training aan onze directe samenwerkingspartners en aan organisaties die verplicht zijn de meldcode toe te passen, wanneer zij een vermoeden hebben van huiselijk geweld of kindermishandeling.
Ben jij een professional en wil je informatie over voorlichting/trainingen, of heb je een aanvraag? Neem dan contact via het e-mailadres: voorlichting@veiligthuiswb.nl. Aan je voorlichtingsaanvraag zijn een aantal voorwaarden verbonden. Vermeld daarom bij je aanvraag de groepsgrootte en de duur van de bijeenkomst.
Jaarverslag
jaarverslag
jaarverslag
Jaarrekening
jaarrekening
jaarrekening
Pers en media
Persverzoeken
Voor persverzoeken en persberichten kunnen journalisten contact opnemen met de communicatieafdeling via 076-5645050 of communicatie@veiligthuiswb.nl.
Privacy
Om de privacy van onze cliënten te waarborgen, verstrekken we geen informatie over individuele situaties.
ANBI vermelding Veilig Thuis West-Brabant
Veilig Thuis West-Brabant heeft een ANBI status. Voor meer informatie, neem contact op met Henk Staadegaard, Directeur Bedrijfsvoering via h.staadegaard@smobreda.nl.
Doelstelling Veilig Thuis West-Brabant
Inhoudelijke missie en visie van VTWB: het stoppen en voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling en het duurzaam borgen van de veiligheid van alle betrokkenen.
Raad van Bestuur
Mevrouw J.W.M. Kuypers, directeur-bestuurder
Beloningsbeleid
Conform CAO Jeugdzorg en CAO Social Work
Veilig Thuis West-Brabant
KvK nummer: 62075802
Fiscaal nummer: 8546.33.613
Contactgegevens
St. Ignatiusstraat 253
4817 KK BREDA
Raad van Toezicht
Mevrouw G.J.E. Graumans, voorzitter
De heer A.J. Mante, vicevoorzitter
De heer E. van den Einden
De heer U.J. Possel
Mevrouw J.A.M. Vonk
Ondersteuning Raad van Toezicht
Mevrouw M.M. Geurts
076-5645050
bestuurssecretariaat@smobreda.nl
Veilig Thuis West-Brabant is een zelfstandige stichting en valt onder eenheid van bestuur en toezicht met SMO Breda e.o., Safegroup en STEMO (vastgoed).
Veilig Thuis West-Brabant
St. Ignatiusstraat 253
4817 KK Breda
Postbus 2080
4800 CB Breda
info@veiligthuiswb.nl