Informatie voor professionals

Iedereen heeft recht op een veilige thuissituatie. Als de veiligheid in gevaar komt, moet de samenleving ingrijpen. Maar nog beter is het om onveilige situaties te voorkomen. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat onveilige situaties in relaties worden gestopt. Dat doen we niet alleen, maar samen met een groot netwerk van professionals.

Hulp nodig SMO Breda header

Zorgmeldformulier

Voor professionals hebben wij een schriftelijk zorgmeldformulier ontwikkeld. Het invullen van dit zorgmeldformulier helpt ons om een goede inschatting te maken van de situatie en de juiste vervolgstappen te nemen. Vul hier het zorgmeldformulier in.

Het is onze verantwoordelijkheid om onveilige situaties in relaties te stoppen. Dat doen we samen met professionals in de zorg en veiligheid. Belangrijk zijn ook de mensen dichtbij gezinnen: in de wijk, op school of bij de sportclub. Samen werken we aan een goede samenwerking met korte lijntjes en duidelijk contact. We blijven in gesprek om te leren en huiselijk geweld beter aan te pakken. Een Veilig Thuis maken we samen.

Onze kennis

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

De wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling geldt voor professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en justitie. Deze wet gaat over kindermishandeling en huiselijk geweld, zoals seksueel geweld, eergerelateerd geweld, mishandeling van ouderen en vrouwelijke genitale verminking.

Een meldcode is iets anders dan een meldplicht. De professional beslist zelf of hij of zij huiselijk geweld meldt. Het stappenplan helpt daarbij. Voor vrijwilligersorganisaties is de meldcode niet verplicht, maar het is wel slim om het stappenplan te gebruiken en afspraken te maken over hoe ze omgaan met signalen van geweld en hoe ze vrijwilligers beter kunnen trainen.

Meer informatie over de meldcode kun je hier vinden.

Informatie uitwisseling

Informatie delen is een belangrijk onderdeel van het werk van Veilig Thuis. Zonder informatie kan Veilig Thuis geen onderzoek doen naar huiselijk geweld of kindermishandeling en geen beeld vormen van onveiligheid. Veilig Thuis mag volgens de wet informatie opvragen en delen om onderzoek te doen.

Veilig Thuis vraagt meestal eerst toestemming van de betrokkenen voordat zij informatie opvraagt. Informatie wordt alleen gedeeld met anderen als dit nodig is voor hun veiligheid, herstel of ontwikkeling.

Wettelijke bevoegdheden

Veilig Thuis heeft volgens de Wmo 2015 de bevoegdheid om zonder toestemming van de betrokkenen persoonsgegevens te verwerken. Dit betekent dat Veilig Thuis informatie mag opslaan, delen, en gebruiken om hulp te bieden.

Veilig Thuis kan ook zonder toestemming een melding vastleggen, informatie opvragen en delen met andere instanties, zoals de Raad voor de Kinderbescherming of de politie. Dit mag alleen als het nodig is voor hun werk.

Bij elke melding moet Veilig Thuis zorgvuldig beoordelen wie op de hoogte moet zijn en met wie overlegd moet worden om het geweld te stoppen en hulp te bieden. Veilig Thuis kan deze bevoegdheden niet doorgeven aan andere organisaties.

Heb je zorgen? Bel Veilig Thuis: 0800-2000 Sluit deze website